Als fotograaf hebben we het allemaal al wel eens meegemaakt: we contacteren een model voor een TFP shoot en het model antwoordt dat ze geen TFP doet, maar wel open staat voor een betaalde shoot. Is het nodig om te betalen voor deze diensten?
Het antwoord is redelijk complex en hangt af van de situatie en jouw doelen als fotograaf.
Commerciële shoots
Commerciële shoots zijn voordehandliggend: uiteraard betaal je een model voor haar prestaties wanneer je zelf geld verdient aan een shoot. Denk daarbij aan workshops of een commerciële opdracht die je doet voor een derde partij. Echter, for the sake of the article, ga ik me focussen op de amateurfotografen, de hobbyisten, niet de gevorderde en/of professionele fotografen.
De vier pilaren van je foto
Wat zijn de vier pilaren van je foto? Het model, de styling, de fotografie en de retouching. Als fotograaf heb je meestal 2 van die zaken zelf in de hand: de fotografie en de retouching. Voor de andere twee zaken moet je rekenen op andere mensen. Jouw foto is dus maar zo goed als het werk van andere mensen. Dus logischerwijze volgt daaruit dat je werk evolueert zodra je met betere mensen gaat werken.
Hard werk
Er zijn twee manieren om dat te bereiken. Mijn manier … en de betere manier.
Ik shoot ondertussen al meer dan 20 jaren en ik heb nog nooit een model betaald, tenzij voor opdrachten waar ik zelf ook geld aan verdiende. Ik ben daar trots op, omdat ik mijn huidig niveau heb bereikt door te groeien als fotograaf, hard te werken en het respect te verdienen van professionele modellen die TFP voor me komen poseren. Niet alle professionele modellen poseren TFP voor mij natuurlijk, en dat is voor mij een motivatie om nog harder te werken.
Nu … langs de andere kant … het heeft me 20 jaren gekost om hier te geraken … Misschien is er toch een betere manier?
Waarom betalen?
Ken je die spelletjes op je GSM, zoals Candy Crush, waarbij je volledig gratis kan spelen, of je kan betalen voor upgrades? Wel, daar lijkt het een beetje op. Je kan perfect gratis spelen, maar dan kost het je 185 jaren om vooruit te geraken in het spel. Of je betaalt voor credits of diamanten of whatever … en je gaat al snel naar het volgende niveau.
Een model betalen is een shortcut naar jouw evolutie als fotograaf. Hoe beter het model is waar je mee samenwerkt, hoe beter jouw portfolio. In het begin zal je als fotograaf nog niet de portfolio hebben om een professioneel model te overtuigen om TFP voor je te komen poseren. Daarom betaal je die modellen die momenteel nog buiten je bereik zijn.
Wanneer betalen?
Ok, dus je hebt net je eerste camera gekocht en je zoekt een model. Ga je een professioneel model inhuren? Zoals ik al zei, je foto rust op 4 pilaren. Als je nog geen kaas gegeten hebt van fotografie, dan gaat een professioneel model jouw foto niet redden. Leer dus eerst je camera kennen, volg een paar workshops of cursussen basis fotografie. Start met je zus, je tante, je beste vriendin, … Je hoeft geen pro te worden, maar leer de basics. Zodra je de basis goed onder de knie hebt, dan wordt het tijd om met een professioneel model te werken. Zij kan je helpen om die kennis van fotografie ten volle te benutten. Veel professionele modellen kennen ook al het één en ander van fotografie en kunnen jou nog meer tips geven die men je niet leert in de basiscursussen.
Wie betalen?
Deze is tricky. Er zijn duizenden modellen in Belië alleen al, die zich laten betalen. Iedereen is uniek en je kan niet zomaar iemand in een vakje steken, maar er zijn toch een drie-tal algemene stromingen aan betaalde modellen:
– De wannabe’s
– De amateurs
– De pro’s
De wannabe’s zijn modellen zonder enige ervaring. Omwille van hun gebrek aan ervaring, gaan ze er vanuit dat een model enkel mooi moet zijn en dat ze daar geld voor mogen vragen. Jammer genoeg is er ook een hele stroming fotografen die “mooi zijn” goed genoeg vinden en deze modellen dan ook betalen, waardoor er een hele sub-economie is ontstaan. Echter, deze modellen hebben voor jou als fotograaf weinig tot geen meerwaarde. En als iets geen meerwaarde is, is het het ook niet waard om er voor te betalen. Kijk daarom zeker met een kritisch oog naar hun portfolio voor je geld uitgeeft.
De amateurs zijn modellen met al enige ervaring. Deze modellen zijn relatief goedkoop qua prijs, maar hebben dan ook minder te bieden dan de pro’s. Het is voor hen een hobby waarbij ze een centje bijverdienen. Sommige van deze modellen zijn een meerwaarde, andere niet. Er zitten regelmatig heel goede modellen tussen die zichzelf zwaar onderschatten, maar er zitten evengoed modellen tussen die zoveel complimenten gehad hebben van fotografen die zelf weinig van fotografie kennen, dat ze zichzelf overschatten. Opnieuw: kijk naar de portfolio. Soms zijn de modellen het echt wel waard, soms ook niet.
De pro’s zijn modellen die hun werk heel serieus nemen. Ze leven voltijds of halftijds van hun modellenwerk. De best inzetbare modellen zijn sterk in elk genre, van beauty, tot fashion tot naakt. Ze hebben allerlei zaken aan te bieden zoals een uitgebreide garderobe, pruiken, latex, lingerie, … Ze poseren enorm snel en gefocussed, ze weten welke hoeken ze moeten maken, welke spieren ze moeten opspannen … Zoals ik al zei, hebben ze meestal ook een basiskennis van fotografie en weten hoe licht werkt en hoe ze zich moeten positioneren. Veel van hen reizen de hele wereld rond voor opdrachten. Deze modellen zijn niet goedkoop, maar DIT zijn de modellen die jouw portfolio naar het volgende niveau kunnen brengen. En dan betaal ik liever één professioneel model, dan dat ik 5 wannabe’s of 2 amateurs betaal.
Hoe weet je nu in welke categorie het model valt? De portfolio zegt alles. Bekijk haar portfolio en probeer haar los te koppelen van de belilchting, de styling, de make-up, … Probeer te ontdekken wat het model nu juist bijbrengt aan de foto, wat is haar meerwaarde? De beste modellen zijn enorm expressief in zowel hun poses als hun gezichtsexpressie. Het zijn die modellen die je wil.
Hoeveel betalen?
Opnieuw een tricky onderwerp. Er zijn geen vaste prijzen. Een tijdje terug ben ik gestart met het organiseren van One on One shoots, een soort combinatie tussen een workshop en een één op één shoot met het model. Om te bepalen of dit commercieel haalbaar was, moest ik eerst weten wat een “normale” prijs is voor een model. Ik heb uitgebreid gezocht naar standaard prijzen, maar die zijn er niet. Iedereen heeft andere prijzen en hier valt niet echt een rechte lijn in te trekken.
Dus pin me niet vast op deze bedragen, maar naar mijn ervaring kan je algemeen genomen dit zeggen:
Wannabe’s: 50-100 euro per shoot
Amauteurs: 100-200 euro per shoot
Pro’s: 200-1000 euro per shoot
Je hebt echter wannabe’s die 400 euro per shoot durven vragen en pro’s die voor je komen poseren voor 150 euro per shoot. Dus prijs bepaalt zeker NIET in welke categorie het model valt. Het belangrijkste is de portfolio.
MUA’s
Je hebt natuurlijk niet alleen modellen, je hebt ook MUA’s, haarstylisten, designers, creative directors, setbouwers, … deze behoren allemaal tot de pilaar “styling” en zijn net zo belangrijk als een model. Ook hier krijg je meestal waar je voor betaalt.
Conclusie
Je kan perfect een hele carrière gaan zonder een model te betalen. Echter, wil je snel evolueren, bijleren en je portfolio verbeteren? Ga dan eens op zoek naar een een professioneel model. Ze zijn hun geld meer dan waard.
Zelf organiseer ik regelmatig workshops met gevorderde amateurs en professionele modellen die een meerwaarde zijn aan jouw portoflio. Het concept is dat ik een professioneel model inhuur voor een hele dag en ik verkoop timeslots, waardoor jij niet het hele bedrag moet betalen voor het model, maar slechts de uren waarin je haar shoot. De huur van de studio is inclusief de prijs en ik geef begeleiding indien gewenst. Je kan reeds een professioneel model (fashion tot naakt) inhuren, samen met mijn studio, vanaf 79 euro per uur. Bekijk hier de kalender: www.dennisclaes.be/events